RICH’L: al onze bouwexpertises onder 1 dak

15 november 2022

In het centrum van Waterloo bouwden we voor vastgoedinvesteringsmaatschappij Redevco mee aan het RICH’L winkelcomplex. Het grootschalige herontwikkelingsproject gaf ons de kans al onze expertises te tonen op 1 site: van kelder- tot dak- en gevelwerken, van renovatie tot nieuwbouw, van staalconstructie tot houtskeletbouw. We leverden een staalkaartje van ons hele kunnen, binnen een zéér strikte timing van amper 9 maanden.

Redevco is voor Vanden Bussche geen onbekende. We werken regelmatig samen voor tal van projecten in heel België. De herontwikkeling van het RICH’L retailcomplex in Waterloo was echter een bijzondere uitdaging. Niet zozeer omwille van de omvang, maar eerder door de korte uitvoeringstijd, de grote diversiteit aan materialen, het duurzame karakter en de intense samenwerking tussen de verschillende bouwpartners. Wij namen de volledige constructie van het hoofdgebouw, het vrijstaande bijgebouw en het kleinere horecapaviljoen op het centrale plein voor onze rekening. Beginnen deden we in de kelder.

Renovatie ondergronds sprinklerbekken

In de kelder onder het hoofdgebouw van het winkelcomplex bevindt zich een gigantisch sprinklerbekken. Dat voorziet de hele site bij brand van bluswater. Omdat het bestaande betonnen kelderdak niet stevig genoeg bleek om de nieuw geplande constructie te dragen, hebben we het eerst verwijderd. Vervolgens pasten we de gewapende betonmuren aan, plaatsten daarop nieuwe balken en een nieuwe betonnen afdekking in gewelven. Zo kon het dak van het bekken de vereiste belasting van 2 ton/m² wel aan. Na deze renovatie, herstelden we de dichting van het bekken en kon de nieuwbouw van start gaan.

Het betonnen dak van het ondergrondse pomplokaal dat naast het bekken ligt, versterkten we met een stalen constructie. In tegenstelling tot bij het bekken kon het dak van dit lokaal er niet af vanwege de reeds geplaatste pompen. De stalen constructie brachten we binnen via een nieuwe opening in het dak. Die dient nu om bij technisch defect de pompen eruit te halen. Het geheel werkten we af met brandstabiele isolatie.

Een uitdagend design&build nieuwbouwproject

Voor het hoofdgebouw zelf spraken we al onze bouwkundige expertise aan. We plaatsten stalen vakwerkliggers van 4 m hoog en 23,5 m lang op 4 betonnen kolommen. De spanten, goed voor 350 ton staal, hadden we in ons atelier in Veurne gelast en met uitzonderlijk vervoer naar de werf in Waterloo gebracht. Ze vormen vandaag een technische gang, op 5 meter hoog, waarin alle technieken van de winkels zich bevinden. De gang hadden we op de grond geassembleerd en met een 200T kraan op de kolommen gehesen. Een precisiewerkje.

Eenmaal de beton- en staalstructuur klaar, werkten we het dak af. We isoleerden het met 20 cm PIR isolatie alvorens het te dichten met een groendak waarop de zonnepanelen geplaatst werden. Om zeker te zijn dat de structuur de dakconstructie aankon, hadden we samen met een ingenieursbureau alle berekeningen op voorhand kritisch bekeken en gedubbelcheckt. Pas toen we 200 procent zeker waren dat alle cijfers klopten, gingen we aan de slag met het ontwerp en de uitvoering.

Complexe gevelafwerking, strakke organisatie

Naast de beton- en staalstructuur stonden we ook in voor de gevels. Die hebben, zeker in vergelijking met andere retailparken, een uitzonderlijk hoge afwerkingsgraad. We gebruikten dan ook een combinatie van verschillende duurzame materialen: van beton- en sandwichpanelen tot hout, trekmetaal en gekleefde steenstrips. Alle materialen binnen de korte termijn én op het juiste moment ter plaatse krijgen, was op zich al een huzarenstukje en vroeg een sterk staaltje van plannen, coördineren en afspraken maken met alle andere aannemers op de RICH’L werf. 

Een CO2-neutraal gebouw met een Excellent BREEAM-score

De gevels weerspiegelen ten slotte bij uitstek het duurzame karakter van het gebouw. Elke gevel is voorzien van 30 cm rotswol en een gelijkwaardige milieuvriendelijke isolatie. Daarmee is dit project beter geïsoleerd dan gevraagd.

Nele Schelfhout, Head of Project Management bij Redevco, bevestigt dat duurzaamheid een van de belangrijkste aandachtspunten, én uitdagingen, was in dit project. “Onze panden moeten tegen 2040 CO2-neutraal zijn. Voor elk nieuw project dat we opstarten, schroeven we daarom de EPB-verplichting op en streven we naar isolatiewaarden die een stuk hoger liggen dan de wettelijke normen. Vandaar de indrukwekkende isolatiediktes en luchtdichtheid of de keuze voor groendaken, zonnepanelen en bouwmaterialen met een laag CO2-gehalte. We letten op de kleinste details om de energiefactuur voor onze huurders zo laag mogelijk te houden. Van hun kant vragen we trouwens ook inspanningen. Zo sluiten we een Green Lease contract af dat hen ertoe verbindt energie-efficiënte installaties voor de verwarming, ventilatie en koeling te plaatsen. We monitoren hun energieverbruik en sturen bij waar nodig. Het is tenslotte onze ambitie om na 1 jaar een BREEAM-In-Use ‘Excellent’ score te behalen, de hoogste certificatie voor retailparken.”

Over de samenwerking met Vanden Bussche is Nele Schelfhout alvast zeer te spreken. “We kennen elkaar natuurlijk al langer”, zegt ze. “RICH’L is ons vierde retailproject samen. Ze weten dus heel goed dat we de lat steeds hoger leggen en gaan die challenge graag mee aan. Ze hebben de ervaring om elke opdracht correct in te schatten, werken proactief en kunnen snel schakelen. Zelfs wanneer de bouwmarkt geconfronteerd wordt met grondstoffenschaarste slagen zij erin de toelevering te verzekeren. Dat was de afgelopen maanden cruciaal om de vooropgestelde timing en duurzaamheidsambities te halen. Allesbehalve evident! Dankzij hun professionalisme en de sterke vertrouwensband die ze hebben met hun onderaannemers is de deadline echter nooit in het gedrang gekomen. Ook niet toen op hun advies de constructie van het hoofdgebouw moest aangepast worden om de stabiliteit te waarborgen.”

Nele Schelfout blikt daarom tevreden terug. “Het was een intense samenwerking tussen alle partijen, maar omdat iedereen dezelfde drive en hetzelfde enthousiasme had om ervoor te gaan, hebben we uiteindelijk op tijd een op-en-top duurzaam project neergezet.”

Het hoofdgebouw leverden we inderdaad zoals voorzien na 9 maanden casco op en biedt ondertussen onderdak aan 4 winkels: Intersport, 4 Murs, Ville Neuve en, op de eerste verdieping, trampolinepark Komini. Het vrijstaand gebouw, een prefab houtskeletbouw, is verhuurd aan ING. Zin in een bezoekje? Kijk dan uit naar de betonbank bij de ingang waarin we de naam van het winkelcomplex RICH’L hebben laten uitwassen. Zo kan je onmogelijk missen!

Sterke cijfers

 • Bebouwde oppervlakte: 6200 m² (1020 m² verdiepingsvloeren)
 • Voor dak en plafonds:
  • 200 m² akoestische panelen
  • 480 m² brandwerende Heraklith plafondisolatie
 • Voor de gevels:
  • 1244 m² sandwichpanelen met 30 cm rotswol
  • 780 m² houten gevelbekleding ‘dura patina’ met 30 cm rotswol
  • 800 m² strekmetaal voorzien van dubbele nooddeuren in strekmetaal
  • 1100 m² steenstrips
  • 190 m² Trespa panelen (paviljoen 2) 
  • 300 lopende meter Alucobond rond ramen en 230 m² luifels
  • Witte architectonische betonplinten onder de ramen en aan de inkomsbogen
    

Meer weten over dit project of een van onze expertises?