Bouwen aan de Toekomst? Doe aan reconversie!

23 mei 2024

In het hart van Groot-Bijgaarden verrijst, op de fundamenten van een voormalige drukkerij, een revolutionaire bedrijfshub. De bruisende synergie tussen Futurn's herontwikkelingsvisie en de precieze bouwtechniek van Vanden Bussche bleken de ultieme match om dit project duurzaam vorm te geven.

Het project

Het reconversieproject in Groot-Bijgaarden verlegt, met een blik op de toekomst, de bouw- en herontwikkelingsstandaarden. Het plaatsen van zware constructie-elementen en het vernieuwen van de gevels met diverse materialen zijn slechts enkele voorbeelden van een gedeelde passie voor kwaliteit en duurzaamheid. De samenwerking tussen Vanden Bussche en Futurn is daarbij gebaseerd op een grote expertise aan beide kanten, waarin een uitmuntend technisch vakmanschap hand in hand gaat met esthetische vernieuwing.

Het unieke karakter van dit project wordt meteen duidelijk als we enkele kerncijfers onder de loep nemen die de schaal en omvang ervan mooi illustreren:

  • Omvang: De site beslaat 5 hectare.
  • Bouwambitie: Met een vloeroppervlak van 35.000 vierkante meter, zet het project de toon voor expansie en herontwikkeling.
  • Bedrijfsdynamiek: 25 toonaangevende bedrijven hebben er zich al gevestigd, en er is nog ruimte voor groei.

Geïnspireerd door de visie van Futurn op reconversie en herbestemming worden in Groot-Bijgaarden ruimtes gecreëerd die grenzen van de traditionele bouwtechniek ver overstijgen. Het resultaat? Een dynamische en innovatieve cluster van gebouwen waar zowel bestaande als nieuwe bedrijven hun plaats hebben. Gevestigde namen zoals AstraZeneca en Brico, die er zijn hoofdzetel onderbracht, bewijzen de grote aantrekkingskracht van reconversieprojecten.

Meer dan een bouwtrend

Wie reconversie herleidt tot een hippe bouwtrend slaat de bal dan ook serieus mis. Reconversie is een innovatief bouwproces dat perfect aansluit bij de hedendaagse focus op duurzaamheid en heeft bovendien heel wat voordelen. In plaats van gebouwen af te breken en from scratch te heropbouwen, kiest Futurn voor een doordachte analyse om na te gaan wat behouden kan blijven en welke elementen van een gebouw vernieuwing vereisen. Wat er zo wordt uitgespaard, kan opnieuw worden geïnvesteerd in het upgraden van bestaande structuren. Kortom, reconversie creëert een totaalaanpak binnen je workflow waarbij een fusie van oud en nieuw centraal staat.

Een unieke samenwerking

De beslissing om krachten te bundelen met Vanden Bussche was voor Futurn snel genomen. Beide partners hadden eerder al met succes samengewerkt. De combinatie van een bewezen expertise en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waren voor Futurn alvast voldoende reden om ook voor dit ambitieuze project een beroep te doen op de specialist in industriebouw. Het familiebedrijf uit Veurne werd specifiek ingezet voor het herstel van de betonnen skeletten, alsook voor het plaatsen van vloeren, gevels en daken. Dat moest de gestripte structuur een nieuw elan geven. De bijdrage van Vanden Bussche was dus cruciaal in het overbruggen van de kloof tussen verleden en heden, een kunst die ook Futurn beheerst.

In de aanpak van het totaalproject stonden korte communicatielijnen en efficiënte probleemoplossing centraal, omdat, zoals de partners van Futurn het stellen: "Bij een complex bouwtraject als dit een duidelijke communicatie en een oplossingsgerichte mentaliteit enorm belangrijk zijn.”

Pioniers die samen herbestemmen

De visie op reconversie binnen de vastgoedwereld ziet er rooskleurig uit. De duurzame bouwtechniek past mooi binnen het circulaire verhaal dat de bouwsector vandaag aanstuurt, en de stijgende vraag naar efficiënt ruimtegebruik. Futurn, een voorloper in reconversie, onderkent het beperkte aantal onbebouwde gronden en ziet een rijke toekomst in de transformatie en opwaardering van bestaande gebouwen en terreinen.

Met het project in Groot-Bijgaarden zetten Futurn en Vanden Bussche de toon. Terwijl het toewerkt naar zijn voltooiing in 2025, belichaamt het de onbegrensde mogelijkheden van reconversie – met dank aan de niet-aflatende innovatiedrang en het rijke vakmanschap van twee bouwpioniers.